Valkosuklaamousse ja vadelma-melba, tai valkosuklaaleivos

Tämä ohje on alunperin Antti Vahteran valkosuklaaterriini, joka on muokkautunut käytössä moneksi kuluneiden vuosien aikana. Tarjoan moussea lasista, teen siitä leivoksia, käytän irtopohjavuokakakkujen päällä kuorrutteena jne. Ja  olen jopa tehnyt muutaman kerran alkuperäisen ohjeen mukaan valkosuklaaterriiniäkin! Tämä kannattaa siis ehdottomasti napata omaan reseptireserviin, sillä tämä taipuu moneksi!

  6:lle

  Mousse

  160 g valkosuklaata
  3 dl kermaa
  1 kananmuna
  1,5 liivatelehteä

  Vadelma-melba

  200g vadelmia
  lusikallinen tomusokeria

  Liota liivatteet kylmässä vedessä. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kananmuna kypsäksi vesihauteessa ja lisää siihen liotettu ja hyvin puristettu liivate. (Kananmunan pitää kuumeta, mutta se ei saa hyytyä kokkareiseksi). Tarkista, että seos on tasaista ennen kuin lisäät sen sulatetun suklaan joukkoon. Sekoita kärsivällisesti tasaiseksi, kiiltäväksi tahnaksi.

  Lisää kevyesti vatkattu kermavaahto hieman jäähtyneeseen suklaaseokseen. Kaada täyte kuuteen tarjoiluastiaan tai -lasiin. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

  Tee vadelma-melba. Paseeraa vadelmat siivilän läpi sileäksi kastikkeeksi. Mausta sokerilla. Kaada melba laseihin hyytyneen moussen päälle.

  Jos haluat askarrella, tee moussesta leivos. Tee yhden munan sokerikakku-taikina ja levitä se leivinpaperille pellille ohueksi levyksi, paista 175 asteessa kypsäksi. Ota levystä 4-6 pyöreää leivospohjaa käyttämällä esim lasia muottina. Leikkaa piirtoheitinkalvosta oikeanmittainen , noin 6 cm korkea suikale (mittaa oikea pituus leivospohjan ympärystä apuna käyttäen). Leikkaa 4-6 kalvosuikaletta. Sulata tummaa suklaata mikrossa. Levitä sula suklaa kalvoille. Anna suklaan tasaisella alustalla jähmettyä, mutta ei vielä täysin kovettua. Nosto pystyyn kakkupohjien ympärille ja teippaa reunat yhteen. Laita jääkaappiin kovettumaan. Kaada kovettuneisiin renkaisiin valkosuklaamousse hyytymään. Poista piirtoheitinkalvo vasta kun mousse on täysin hyytynyt. Tarjoa vadelma-melban kanssa.

  4 kommenttia artikkeliin ”Valkosuklaamousse ja vadelma-melba, tai valkosuklaaleivos

  1. Uusi ihanan raikkaan bloginne lukija ilmoittautuu:) Tämä valkosuklaaleivos menee varmasti kokeiluun, upean näköistä jälkeä! Sen verran pohdin, oletteko käyttäneet suklaareunaan kuinka kaakopitoista suklaata? Taipuuko esim. 85% suklaa moiseen, vai pitäisikö olla ”kevyempää”?

   1. Kiitos! Olen käyttänyt reunukseen 70 % suklaata. Kyllä suklaa voi olla kaakaopitoisuudeltaan korkeaa. Suklaareunus täytyy jokatapauksessa taivuttaa paikalleen ennen kuin se on kokonaan kovettunut. Eli kun suklaa on hiukan jähmettynyt (kiilto häviää eikä ole siis juoksevaa), mutta ei vielä kovettunut (aikaikkuna ei ole kovin suuri, eli ei kannata lähteä keittiöstä mihinkään tässä välissä) se taivutetaan paikalleen. Liian paksua suklaakerrosta kannattaa välttää, koska silloin syöminen on vaikeaa. Levitä veitsellä ohut kerros tai myös siveltimellä voi sutia suklaan kalvoon.

  2. Kiitos Taru!
   Oikein hyvältä näyttää. Näitä täytyy kokeilla.
   Ja kiitos kaikistaa muistakin opeista, monissa asioissa tulee mieleen ”Taru sanoi…”
   Talvisin terveisin.

   1. Kiitos Minna! Kokeile ihmeessä, voin vannoa että hyvältä maistuu! Halauksia oikein kovasti, minulla onkin jo vähän ikävä teitä kaikkia…

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google+ photo

  Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s