Katkarapu-tonnikalapiirakka sekä kasvispiirakka

Jos meille on tulossa vieraita päiväkahvittelulle tai vaikkapa synttärikemuille, tarjoilen useimmiten suolaista piirakkaa. Piirakasta riittää usealle syöjälle ja salaatin kanssa siitä saa aikaan jopa kelpo aterian. Täytteitä vaihtelen mielen, kaappien sisällön ja sesongin mukaan, mutta tärkeää on, että sitä on paljon ja piirakka on mehevä :D. Leipurin hommaa helpottavat ja nopeuttavat kaupan pakastealtaasta löytyvät valmistaikinat. Oma suosikkini on Pirkan Rukiinen piirakkataikina, joka sopii erityisesti kasvispiirakan pohjalle. Käytän usein täytteissä myös Valion maustettuja ruokakermoja.

Näitä piirakoita tarjoilin taannoisilla Me&I-kutsuilla – tässä siis viimein lupaamani reseptit.

Katkarapu-tonnikalapiirakka
1 pkt valmista piirakkataikinaa (rasvaa piirakkavuoan voiteluun)
1 purjo
2 valkosipulinkynttä
2 prk tonnikalaa
150 g katkarapuja
1 prk (250 g) ruohosipulituorejuustoa
1-2 dl ruokakermaa
2 munaa
1-2 dl vahvanmakuista juustoa raasteena, esim. Emmentalia
Santa Maria Lime pepper -maustetta, mustapippuria

Levitä piirakkataikina voideltuun piirakkavuokaan. Valmista täyte: silppua purjon valkoinen osa sekä valkosipulinkynnet. Valuta tonnikalat ja katkaravut (tai sulata viimeksimainitut). Sekoita purjosilppu, tonnikala ja katkikset kulhossa ruohosipulituorejuuston, ruokakerman, munien ja mausteiden kanssa. Jos täyte on liian tönkköä, lisää vielä ruokakermaa. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt, mutta vielä mehevä. Anna vetäytyä vähintään parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.

Kasvispiirakka
1 pkt valmista piirakkataikinaa (rasvaa piirakkavuoan voiteluun)
Oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 suippopaprika
1/2 kesäkurpitsa
1 porkkana
Pienen parsakaalin kukinnot
Kourallinen pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä tai cashew-pähkinöitä
1 prk Valio Kolme sipulia -ruokakermaa
2 munaa
1-2 dl vahvanmakuista juustoa raasteena, esim. Emmentalia tai Aura-juustoa
Mustapippuria

Levitä piirakkataikina voideltuun piirakkavuokaan. Valmista täyte: silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet. Pilko paprika pieniksi kuutioiksi ja porkkana ohuiksi tikuiksi. Kuullota sipuleita, paprikaa ja porkkanaa viitisen minuuttia pannulla oliiviöljyssä, jotta ne pehmenevät hieman. Pilko sillä välin kesäkurppe ohuiksi kuutioiksi ja parsakaali kukinnoiksi. Sekoita täytteen ainekset – kasvikset, siement tai pähkinät, ruokakerma, munat ja juustoraaste sekä mustapippuri – keskenään ja levitä piirakkapohjan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt, mutta vielä mehevä. Anna vetäytyä vähintään parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit maustaa kasvispiirakan myös pestolla. Lisää tällöin täytteeseen puoli purkillista valmista pestokastiketta. Tällöin voit vähentää juustoraasteen määrää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Katkarapu-tonnikalapiirakka sekä kasvispiirakka

  1. Ostin sun innoittamana Pirkan rukiista piirakkapohjaa ja se oli kyllä tosi hyvä! Tein siitä perinteisen kinkkupiirakan, mutta nyt poimin kyllä kauppalistalle tuon tonnikalapiirakan ohjeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s