Sinisimpukat

Nyt on todettava, että bloginpitäminen on mennyt rakkaalle aviomiehellenikin todenteolla veriin. Yksi kerta vahvaa osallistumista olisi ollut sattumaa, mutta toinen kerta on jo sääntö ;). Kun siis mies jotain Strömsö(!)-uusintaa katsottuaan ehdotti viikonloppuna sinisimpukoiden tekemistä bloggauksen nimissä, oli pakko suostua. Ja mikä olisikaan parempaa lauantai-illan herkkuruokaa – sinisimpukat ovat nimittäin ylettömän herkullisia, helppoja valmistaa ja edullisia (1 kg kustansi noin 6 euroa), näyttävyyttä unohtamatta. Aterian päätteeksi mietimmekin, miksi emme ole tehneet tätä ruokalajia vuosiin. Edellisestä kerrasta oli varmaan kuutisen vuotta aikaa! Simpukoita taidetaan pitää yleisesti myös lemmenruokana – ja meillekin ruoka tuo mieleen kivoja kaikuja niistä ajoista, kun olimme vain me kaksi. Sitä fiilistä kelpasi muistella samalla, kun simpukansyömisen lisäksi lappoi toisella kädellä kurkkusiivuja kuopuksen suuntaan, toisella silmällä vahti, ettei esikoinen katkaise niskaansa lauantaikarkkipatukkaansa metsästäessään ja keskustelun lomassa käskytti vielä keskimmäistä käsipesulle ;). Pikkupojatkin (6- ja 4-vee) maistoivat simpukoita, mutta eivät ainakaan vielä myöntäneet tätä lempiherkukseen.

Resepti on alunperin kotoisin Strömsön sivuilta. Tästä annoksesta riittää kahdelle.

1 kg tuoreita, eläviä sinisimpukoita
Oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1 fenkoli
1 pkt pekonia
2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
5 salvianlehteä
Persiljasilppua
Suolaa, mustapippuria
Muutama käsinrevitty siivu maalaisleipää

Harjaa simpukat puhtaiksi yksitellen juoksevan, kylmän veden alla. Nyppäise näkyvät ”parrat” pois. Heitä auenneet tai rikkinäiset simpukat roskiin, ne ovat pilaantuneita.
Silppua pekoni kuutioiksi ja paista pannulla rapeiksi. Siirrä pekonit sivuun odottamaan.
Silppua fenkoli ja sipulit.
Laita rouheasti revityt leivänsiivut uuniin 225 asteeseen rapeutumaan.
Kuumenna oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai isossa kattilassa. Laita sinisimpukat pannulle/kattilaan kannen alle paistumaan. Ravistele pannua välillä. Kun simpukat ovat auenneet (tähän menee muutama minuutti), lisää kattilaan valkoviini, fenkoli ja sipuli. Kypsennä kannen alla välillä ravistellen muutaman minuutin ajan. Lisää sitten kerma, suola ja pippuri, ja kypsennä vielä muutama minuutti.
Kumoa simpukat liemineen kahdelle syvälle lautaselle. Lisää pekonisilppu, salvia ja persilja. Tarjoile rapsakaksi paahtuneen leivän ja hyvän valkoviinin kera. Jos lautaseltasi löytyy simpukka, joka ei ole avautunut, jätä se syömättä.

Vinkki! Jos ihmettelet, mistä tuoreita sinisimpukoita saa, niin ainakin meidän lähimarkettien kalatiskeiltä niitä löyty aina viikonloppua vasten. Kauppahallista ja Stockalta niitä voi ostaa viikollakin. Haistele simpukoita ennen ostamista – tuoreet simpukat tuoksuvat mereltä, pilaantuneet ammoniakilta. Valmista simpukat ostamispäivänä, säilytä ne ruuanvalmistusta odotellessa jääkaapissa muovipussissa, johon on puhkottu reikiä – näin simpukat eivät tukehdu.

4 kommenttia artikkeliin ”Sinisimpukat

  1. ai vitsi kun näyttää niiin herkulliselta! Täytyykin tehdä joku päivä sinisimpukoita. Kiitokset raksullesi ideasta!

  2. Ihanan herkullista! Täällä törmään etupäässä tuoreiseeen calamariin ja erilaisiin katkarapuihin,mutta Etelä-Amerikassa asuessa tuli simpukoitakin syötyä silloin tällöiin ja hyvää on:.)

  3. Näitä pitää ehdottomasti kokeilla. Söin näitä ekaa kertaa elämässäni vasta noin kuukausi sitten ja ehdottomasti pitää saada toistekin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s