Pororulla, sienisalaattia ja vadelmavinaigrette

Poro, tuo joulupukin pieni apuri, on minusta kiinnostava raaka-aine. Olen kuitenin kovin vähän tohtinut sitä käyttää. En tiedä miksi –  jotenkin poro on hieman pelottava raaka-aine – niin kuin vaikka jänis tai hummeri… Nyt löysin mukavan pororullareseptin ”Turku Lautasella” -kirjasta. Mukavan tästä tekee se, ettei itse poroa tarvitse varsinaisesti valmistaa… 🙂

Resepti näytti niin herulliselta, että päätin testata sitä rakkaaseen isääni, ja valmistin sitä hänellä syntymäpäiväaterian alkuruuaksi. Alkuperäisessä reseptissä sienet marinoitiin, mutta koska halusin jotain lämmintä annokseen, päädyin paistamiseen. Lisäksi reseptissä käytettiin lakkoja. Mutta kuten olen aiemminkin todennut, tästä kaupungista ei saa lakkoja mistään, ja niinpä lautaselle päätyi vadelmia. Ne sopivatkin ruokaan erinomaisesti, enkä taida ainakaan tämän reseptin vuoksi metsästää enää lakkoja Turusta.

Pororulla
pieni pala mukulaselleriä
vettä
1 omena (Granny Smith)
150 – 200g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa
mustapippuria
400g kylmäsavustettua poroa

Yllä oleva resepti on alkuperäinen. Itse käytin vain 200g kylmäsavustettua poroa (tiedättekö mitä tuo maksaa!) ja tein täytteen kokonaisuudessaan. Täytettä jäi hivenen yli, mutta käytin siitä kyllä selkeästi enemmän kuin puolet! Tästä annoksesta olisi riittänyt 6:lle.

Kuori selleri ja pilko se mahdollisimman pieniksi kuutioiksi (itse tein noin 2 x 2 mm kuutiota). Ryöppää kuutioita kiuhuvassa vedessä 1-2 minuuttia, että kuutiot ovat kypsyneet, mutteivät ole niin pehmeitä, että rakenne menee rikki. (Ohjeessa ryöpättiin 20 sekunttia – mutta se ei kyllä alkuunkaan riittänyt minun kuutioilleni). Siivilöi kuutiot talteen ja laita siivilässä kylmään veteen kypsymisen pysäyttämiseksi. Valuta sellereistä vesi pois ja raasta sekaan kuorittu omena. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä kylmäsavustetut porosiivut pitkän tuorekelmun päälle hieman limittäin. Laita selleritahnaa siivujen päälle paksuna pötkönä. Älä siis levitä sitä! Rullaa kelmua apuna käyttäen tiukaksi rullaksi. Kiristä rulla mahdollisimman tiukalle rullan molemmista päistä vastakkaisiin suuntiin  kelmua vääntäen. Laita jääkaappiin levähtämään – itse tein tämän edellisenä päivänä. Leikkaa annospaloihin. Kannattaa leikata suoraan kelmun läpi ja poistaa kelmu vasta sitten – saat kauniinpia paloja.

Vadelmavinaigrette
0,5 dl omenaviinietikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl rypsiöljyä
100g – 200g vadelmia (lkäytin pakastevadelmia, jotka sulatin hitaasti)

Sekoita kulhossa marjoja lukuun ottamatta kaikki aineet hyvin keskenään. Ota ehjät ja kauniit vadelmat erilleen annoksen kokoamista varten. Laita loput kastikkeeseen.

Lisäksi 200g siitakesieniä paistettuna

Annoksen kokoaminen

Sekoita erilaisia salaatteja ja  niiden joukkoon vinaigrettea. Paista sienet tilkassa öljyä. Nosta jokaiselle lautaselle kasa salaattia, niiden päälle sieniä. Nosta viereen pororullan pala. Koristele lautanen vadelmilla ja pirskottele vielä vadelmien ylle vinaigrettea.

Yksi kommentti artikkeliin ”Pororulla, sienisalaattia ja vadelmavinaigrette

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s