Lihapata

Minun on jo pidemmän aikaa pitänyt kokeilla lihapadan tekemistä. Kun lämpötila laski alle 20 pakkasasteen, oli oikea aika testata lämmittävää keitosta. Kätevää on se, että koko ateria kypsyy samalla kertaa ja ”siinä sivussa”. Lapset eivät tästä innostuneet, koska punaviini kuulemma haisi kauhealta, joten seuraavaksi pitää koittaa tehdä viinitön versio. Me miehen kanssa kyllä tykättiin tästä kovasti.

Ainekset
700 g lihaa (esim. porsaan- ja naudalihaa)
3 rkl öljyä
1 dl valmista demi glace -pohjaa
5 dl punaviiniä
7 dl lihalientä
1 iso sipuli
8 kokonaista mustapippuria
2 laakerinlehteä
kilo juureksia
1 rkl sokeria
3 rkl mustaviinimarjahyytelöä
(maizenaa)

Siivoa liha kalvoista ja paloittele se reilunkokoisiksi kuutioiksi (tai osta valmiiksi siivottua ja kuutioitua lihaa). Paista lihakuutioista pinnat kiinni kuumalla pannulla pienissä erissä. Laita lihat pataan. Kuori sipuli ja viipaloi se isoiksi lohkoiksi. Lisää pataan sipuli ja sitten demi glace, punaviini, lihaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua miedolla lämmöllä tunnin.

Siivoa sillä välin juurekset ja lohko ne reiluiksi kuutioiksi. Minä pistin pataan naurista, palsternakkaa, porkkanoita ja perunoita. Lisää sokeri ja juurekset pataan ja anna kiehua miedolla lämmöllä 40-60 minuuttia, kunnes liha on mureaa ja juurekset kypsiä. Mausta mustaviinimarjahyytelöllä. Jos haluat että kastike on paksumpaa, suurusta se vielä maizenalla. Anna vetäytyä heti ennen tarjoamista.

Peeäs. Perunat eivät olleet punaviinikäsittelyn jälkeen mitenkään kauniita, joten ne keitän ensi kerralla erikseen, jos perunaa on ”pakko” saada.

Vinks! Testaa myös vegepata, eli mustapapupata!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s